Laboratorul de Cercetare în Psihologie Judiciară și Diferențe Interindividuale (RIDDLE Lab)
Laboratorul de Cercetare în Psihologie Judiciară și Diferențe Interindividuale (Research in Individual Differences and Legal Psychology - RIDDLE) desfășoară cercetări variate vizând psihologia judiciară, funcționarea cognitivă și socio-emoțională și dezvoltarea copiilor, adolescenților și adulților, dintr-o perspectivă a diferențelor interindividuale. Proiectele de cercetare din cadrul laboratorului vizează teme precum dezvoltarea abilităților de simulare la copiii de diferite vârste, detectarea expresiilor emoționale autentice și inauntentice, dar și investigarea factorilor de vulnerabilitate pentru probleme de internalizare și comportamente antisociale în cazul populațiilor aflate la risc.
RIDDLE website:
- https://riddlelab.ro/
- https://www.facebook.com/Research-In-Individual-Differences-and-Legal-Psychology-Lab-Riddle-Lab-32216387843755
Contact: Conf.dr. Laura Visu-Petra,
Self and Identity Development Laboratory
The Self and Identity Development Laboratory (SELFID) is part of the Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Babeș-Bolyai University in Cluj-Napoca, România. We work on understanding the many facets of the self across development, by investigating antecedents, correlates, and consequences of self-formation. Our current projects focus on identity and personality construction. We are curious and passionate researchers with a keen interest in conducting scientifically sound psychological studies. Our work encompasses complex methodologies (i.e., longitudinal studies, experiments, qualitative research, mixed-method studies).
Lab website: www.selfid.eu
Contact: Oana Negru-Subtirica,
Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive
Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive este un grup de cercetare interdisciplinară, care investighează emoțiile și reglarea emoțională la om. Echipa Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive este multidisciplinară și include psihologi, medici și biologi. Laboratorul este coordonat de Prof. Dr. Andrei C. Miu.
Studiile din acest laborator examinează procesele care stau la baza diferențelor interindividuale de reactivitate și reglare emoțională, interacțiunilor emoție-cogniție și factorilor de risc pentru anxietate și depresie. Câteva dintre subiectele de interes sunt:
Laboratorul de Psihologia Dezvoltării
Grupul nostru investighează diferite aspecte ale dezvoltării cognitive, sociale şi emoţionale a copiilor şi adolescenţilor. Sunt studiate atât traseele tipice, cât şi profilurile atipice de dezvoltare. Pe de o parte, studiile noastre s-au focalizat pe copii cu vârsta cuprinsă între primul an şi 6/7 ani, deoarece o serie de abilităţi esenţiale pentru o bună funcţionare cognitivă şi emoţională se dezvoltă intens în această etapă (copilăria timpurie). Pe de altă parte, cercetările noastre se orientează și către felul în care aceste abilități continuă să se dezvolte în perioada copilăriei mijlocii şi adolescenţei.
Centrul de Cercetare în Psihologie Industrială și Organizațională
WOP – Research Center
http://psychology.psiedu.ubbcluj.ro/WOPResearchCenter/
Contact:
Str. Republicii 37, 400015 Cluj Napoca
Dinamici cognitive şi afective ale relaţiilor colaborative
Grupurile şi sistemele multi-echipă reprezintă modalităţi flexibile, versatile de a organizamunca în organizaţiile moderne, dar şi în societate în general. Astfel, colaborarea interpersonală şi inter-grupuri este esenţială pentru un nivel ridicat de performanţă a grupurilor şi organizaţiilor.
Citește mai mult: Centrul de Cercetare în Psihologie Industrială și Organizațională
Laboratorul de Psihologie Cognitivă
Descriere laborator
Laboratorul de Psihologie Cognitivă este afiliat Departamentului de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, precum și Asociației de Științe Cognitive din Romania.
Directorul Laboratorului de Psihologie Cognitivă este domnul profesor dr. Adrian Opre.
Interesele de cercetare ale membrilor laboratorului vizează procesele cognitive implicite (învățarea implicită, percepția implicită), procesele mnezice precum și cele de luare a deciziilor, aplicații ale proceselor cognitive în domeniul judiciar și psihologia performanței muzicale.
Vizând validitatea ecologică a studiilor, membrii laboratorului, sunt preopupați de extinderea rezultatelor experimentale înspre aplicații practice/ecologice cu precădere în domeniul clinic, cel educațional și cel judiciar.