Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca

DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE

logo22 psi 50x50

Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive este un grup de cercetare interdisciplinară, care investighează emoțiile și reglarea emoțională la om. Echipa Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive este multidisciplinară și include psihologi, medici și biologi. Laboratorul este coordonat de Prof. Dr. Andrei C. Miu.

Studiile din acest laborator examinează procesele care stau la baza diferențelor interindividuale de reactivitate și reglare emoțională, interacțiunilor emoție-cogniție și factorilor de risc pentru anxietate și depresie. Câteva dintre subiectele de interes sunt:

 

  • reglarea emoțională și reactivitatea la stres;
  • interacțiuni gene-mediu implicate în trăsăturile emoționale;
  • mecanisme psihologice și biologice prin care stresul în copilărie crește vulnerabilitatea la psihopatologie;
  • influența emoțiilor și reglării emoționale asupra deciziei morale;
  • dezvoltarea reglării emoționale la adolescenți;
  • emoțiile și decizia economică;
  • rolul distorsiunilor cognitive în anxietate și depresie;
  • emoțiile estetice.

Studiile din acest laborator implică metode multidisciplinare avansate, care includ genotipări ale unor polimorfisme funcționale din gene legate de funcționarea sistemului nervos, determinări neuroendocrine (de ex., cortizol, testosteron), electrofiziologie neurovegetativă (de ex., conductanță electrică a pielii, variație a frecvenței cardiace), manipulări neurofarmacologice (de ex., depleție de triptofan), EEG de mare densitate și ERP, precum și neuroimagistică optică (fNIRS).

Laboratorul are colaborări internaționale cu centre de cercetare din Europa, SUA și Australia.

Pe lângă studenții doctoranzi care își realizează cercetările pentru teză, studenții de nivel licență și masterat beneficiază de stagii de cercetare în acest laborator și se pot implica în proiectele de cercetare, ca interni. Recrutarea de noi interni este anunțată, de obicei, la începutul semestrului II, pe pagina laboratorului.

Puteți găsi mai multe detalii despre cercetările și echipa Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive pe pagina: http://cognitive-neuroscience.ro/.