"Babeș-Bolyai" University, Cluj-Napoca

DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY

logo22 psi 50x50
Universitatea Babeş-Bolyai
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
Republicii nr. 37, RO- 400015, Cluj-Napoca
Tel/Fax: + 40 264 599402
Erasmus University Rotterdam
Rotterdam School of Management (RSM)
Postbus 1738 3000 DR, Rotterdam, Netherlands
Tel: +31 10 4082061
Poliţia de Frontieră Română
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române
Răzoare nr. 5, Sec. 6, RO-050506, Bucureşti
Tel: + 40 21 3162598; Fax: +40 21 3121189

 

Programul Cadru 7– Studii comparative poliţieneşti in EU (241918)

Un proiect internaţional de cercetare finanţat de către Comisia Europeană și de către UEFISCDI prin PROIECTE DE SPRIJINIRE A PARTICIPARII LA FP 7 – CAPACITATI, MODUL III

COMPOSITE - Comparative Police Studies In The EU Număr contract: 247EU/2013 Finanțat de UEFISCDI
Director de proiect: Prof. Adriana Băban Buget: 63028 lei
 
 

Schimbările dinamice din domeniul economic combinate cu o dezvoltare tehnologică accentuată şi o nevoie crescută de a oferi siguranţa cetăţeanului constituie câteva dintre provocările serioase pentru forţele poliţieneşti din EU. Pentru a face faţă unor astfel de provocări, este necesară cooperarea internaţională a forţelor poliţieneşti din diferite ţări şi realizarea unor schimbări în cadrul organizaţiilor poliţieneşti.

În lumina schimbării organizaţionale, obiectivul principal al acestui proiect FP7 este acela de a analiza aspectele comune ale muncii poliţieneşti în diferitele state membre ale EU şi, în aceeaşi măsură, de a înţelege impactul contextelor culturale şi sociale specifice asupra acestu tip de muncă. Proiectul vizează studierea managementului schimbării în organizaţiile poliţieneşti, un subiect care nu a fost încă abordat într-un studiu comparativ interdisciplinar la nivel European. Pe de altă parte, acest proiect va furniza o serie de date input cu scopul de a îmbunătăţi planificarea şi realizarea iniţiativelor de schimbare în poliţie prin sublinierea modului în care aceste proiecte pot fi mai bine aliniate normelor culturale şi societale existente în fiecare ţară şi explicarea modului în care pot fi eliminate efectele negative ale procesului de schimbare organizaţională. Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea capacităţilor poliţiei de a muncii în mod comun la un nivel European.

Prin obiectivele sale, proiectul are o mare relevanţă ştiinţifică şi practică. Crescuta complexitate a acestui proiect este relevată de toate cele 11 Pachete de Lucru care abordează subiecte diferite relaţionate schimbării organizaţionale.

 

Beneficiind de cercetători şi practicieni cu diverse pregătiri profesionale, precum şi de o metodologie mixtă de cercetare, acest proiect se va derula în perioada 1 August 2010 – 31 Iulie 2010, în 10 ţări europene. Coordonatorul acestu proiect este dna prof. Gabriele Jacobs de la Şcoala de Management Rotterdam, Universitatea Erasmus. Consorţiumul acestui proiect include următoarele universităţi, şcoli de afaceri, academii de poliţie, firme de consultanţă şi un institut de cercetare tehnologică:

1.Capgemini

2.Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)

3.Durham University

4.Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas (ESADE)

5.Rotterdam School of Management, Erasmus University

6.Fachhochschule der Polizei des Landes Brandenburg

7.Fondazione per la Ricerca sulla Migrazione e Integrazione delle Tecnologie (FORMIT)

8.Fraunhofer Institute for Applied Information Technology (FIT)

9.University St. Kliment Ohridski

10.Masaryk University

11.Politieacademie

12.Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

13.Universiteit Antwerpen

14.Universiteit Utrecht

15.University of Sheffield

Membrii echipei de cercetare româneşti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai sunt:

1.Prof. dr. Adriana Băban (national leader of the project)

2.Cătălina Oţoiu

3.Lucia Raţiu

4.Claudia Rus

5.Gabriel Vonaş

25 de forţe poliţieneşti din 10 ţări sunt implicate în etapele de cercetare şi diseminare ale acestui proiect. Din România, forţa poliţienească inclusă în acest proiect este reprezentată de Poliţia de Frontieră Română (www.politiadefrontiera.ro).

Alte informaţii despre acest proiect pot fi accesate la adresa www.composite-project.eu