Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca

DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE

logo22 psi 50x50

Departamentul de Psihologie, partener în proiectul internațional INSIDE, finanțat prin ERASMUS+ Parteneriate Strategice

Departamentul de Psihologie este partener în cadrul unui consorțiu ERASMUS+ cuprinzând cercetători din cinci universități europene și parteneri din sectorul ONG, în cadrul proiectului INSIDE (engl. Innovative Curriculum for Strong Identities in Diverse Europe). Vom dezvolta un program care are ca scop aducerea de noi dovezi științifice și dezvoltarea de instrumente pe tema identității tinerilor.

Europa de astăzi prezintă numeroase provocări în ceea ce privește dezvoltarea identității tinerilor, iar cei care fac parte din grupuri vulnerabile pot fi în mod particular defavorizați în acest sens. Inegalitățile socio-economice persistente, fragmentarea socio-culturală și lipsa de toleranță din societățile europene contribuie la experiențele de stigmatizare și excludere bazate pe aspecte centrale ale identității tinerilor precum etnie, religie, clasă socială, gen, orientare sexuală sau abilități. Situația geopolitică curentă, caracterizată de niveluri crescute de refugiați și migrație internațională către și în interiorul Europei, creează un context în care provocările legate de tranzițiile identitare ale tinerilor devin și mai acute.
Ca răspuns la aceste provocări, parteneriatul INSIDE va genera noi dovezi științifice și va dezvolta instrumente educaționale inovatoare pentru o predare universitară și non-formală pe tema identității tinerilor, în concordanță cu cele mai recente cercetări. Specific, proiectul va dezvolta: 1) un curriculum pentru un program intensiv pe tema dezvoltării identității tinerilor, 2) un compendiu de articole științifice pe tema identității, atât de cercetare fundamentală, cât și de cercetare aplicativă privind tinerii și 3) resurse educaționale cu acces liber pe tema suportului oferit tinerilor pentru a face față provocărilor legate de identitate.
Proiectul este implementat de Universitatea Mykolas Romeris (instituția coordonatoare, Lituania) în parteneriat cu Universitatea din Bologna (Italia), Universitatea Babeș-Bolyai (România), Universitatea din Bordeaux (Franța), Universitatea Cardinal Wyszyński din Varșovia (Polonia) și Asociația Tineretul Tolerant (engl. Tolerant Youth Association, Lituania). Proiectul este finanțat prin Erasmus+ KA2, Parteneriate Strategice.
Informații suplimentare: Lect. dr. Oana Negru-Subțirică (coordonator Romania), Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.