Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca

DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE

Despre ce este acest studiu?

Studiul EBLS (Evidence for Better Lives Study) își propune să înțeleagă experiențele familiilor și ale viitoarelor mame în timpul sarcinii și în primele luni de viață ale copilului. Sarcina și primii ani de viață sunt etape foarte importante în dezvoltarea copilului. Prin intermediul acestei cercetări, sperăm să aflăm mai multe informații despre modul în care copiii se dezvoltă în acești primi ani și despre felul în care pot părinții să își susțină copiii cât mai bine. Rezultatele ne vor ajuta să promovăm sănătatea și bunăstarea copiilor din România, astfel încât o parte cât mai mare a acestora să-și atingă și să-și valorifice potențialul.

Studiul este realizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” și este condus de prof. univ. dr. Adriana Băban. Pentru a afla mai multe informații despre felul în care familiile din întreaga lume își pot susține copii cât mai bine, colaborăm cu universități din alte 8 țări, consorțiul fiind coordonat de o echipă condusă de prof. Manuel Eisner de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Ce implică studiul?

În lunile ce urmează, membrii echipei de cercetare vor contacta femei însărcinate din Cluj-Napoca pentru o potențială participare la studiu. Acelea dintre ele care vor fi de acord cu participarea vor fi întrebate despre sarcina și sănătatea lor precum și despre membrii gospodăriei în care locuiesc. De asemenea, participantelor li se va cere o mostră de păr și câteva picături de sânge din deget; în acest fel, vom obține informații importante despre sarcina lor. La trei luni de la nașterea copilului, participantele vor fi contactate din nou pentru un scurt interviu.
Toate informațiile colectate în cadrul acestui studiu vor fi păstrate confidențiale (private) în totalitate. Numele participantelor nu vor apărea în niciunul dintre rapoartele publicate despre studiu.
Comisia de Etică al Universității „Babeș-Bolyai” și Consiliul de Etică al Universității Cambridge au aprobat acest studiu.

Cui mă pot adresa pentru mai multe informații?

Puteți solicita mai multe informații despre studiul EBLS următoarelor persoane:
Prof. Univ. Dr. Adriana Băban - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;
Conf. Univ. Thea Ionescu - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Lect. Univ. Diana Tăut - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon:
+40 264599402
De asemenea, puteți contacta și Comisia de Etică a Cercetării UBB https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/organizare/comisia_de_etica

Mulțumiri

Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul Fundației Botnar, fără de care studiul nu s-ar fi putut derula. De asemenea, suntem recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de Fundația UBS Optimus, Fundația Jacobs, Academia Britanică, Fondul de Cercetare al Școlii de Științe Umaniste și Științe Sociale din cadrul Universității Cambridge, Fondul de Accelerare a Impactului ESRC precum și Fundației Consuelo, care au finanțat diverse etape ale derulării acestui studiu.